Biografieën

Vrouwen spelen in geschiedenis overzichten vaak een ondergeschikte rol. Atria verzamelt daarom informatie over de levensloop van vrouwen die een onderscheidende rol in de samenleving hebben gespeeld, of nog steeds spelen. Lees hier alle biografieën van bekende en minder bekende vrouwen.

Vrouwen als pioniers

Zo zetten we pioniers vrouwen bij elkaar. Vrouwen die belangrijke dingen hebben gedaan op hun eigen vakgebied, of die de eerste vrouw waren in een bepaald beroep. Denk bijvoorbeeld aan de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland, de eerste vrouwelijke minister en de eerste vrouwelijke bankdirecteur. De vrouwen die worden opgenomen in de database zijn allen overleden. Bij de selectie van de biografieën ligt de focus op:

  • vrouwelijke pioniers of ‘eerste vrouwen’ op een bepaald terrein of in een bepaald beroep
  • vrouwen die een rol speelden in de vrouwenbeweging
  • vrouwen uit Nederland en de voormalige Nederlandse koloniën zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen in Nederland

Let wel: de biografieën staan niet op onze collectie-wesbite. Via de knop in het menu kun je weer terug naar de catalogus.

Knipselmappen

Atria heeft ook biografische knipselmappen met artikelen uit kranten en tijdschriften over het leven van belangrijke of bekende vrouwen, en over schrijfsters en hun werk. Naast biografieën en knipselmappen hebben we ook veel boeken, artikelen en scripties over interessante vrouwen.

Bijdragen of aanvullingen

Heb je opmerkingen of aanvullingen over bijzondere vrouwen? Ben je bezig met het schrijven van een biografie en wil je een bijdrage leveren? Neem dan contact met ons op via info@atria.nl

Biografie Asta Elstak
Foto: Asta Elstak, gefotografeerd door Mieke Schlaman in 19990. In de collectie van Atria.