Artikelen en Tijdschriften

Artikelen

Atria documenteert artikelen over emancipatie en vrouwengeschiedenis uit Nederlandse en buitenlandse tijdschriften en vakbladen (sinds 1988). Deze verzameling bevat inmiddels tienduizenden titels. Een groeiend aantal artikelen is direct online te lezen.

Tijdschriften

De omvangrijke tijdschriftencollectie geeft een uitgebreid beeld van vrouwen en hun positie in de samenleving nu en in de afgelopen eeuwen. Van ruim 7.000 historische én hedendaagse tijdschriften hebben we één of meerdere jaargangen in huis. Daarnaast hebben we een lopend abonnement op bijna 250 tijdschriften, waarvan meer dan de helft digitaal.

Tijdschriften inzien – online en op locatie

Je kunt de tijdschriften inzien in de bibliotheek. De meeste digitale tijdschriften kun je online raadplegen; 100 hiervan zijn ook full-text doorzoekbaar, bijvoorbeeld: Evolutie en Women of Europe Newsletter
Een paar digitale tijdschriften kun je in verband met copyright alleen inzien in de bibliotheek.

Een aantal belangrijke historische vrouwentijdschriften uit de collectie van Atria zijn gedigitaliseerd in het kader van Metamorfoze en staan sinds kort online op de historische portal Delpher, waar ze integraal doorzocht kunnen worden.

Hoe werkt zoeken bij tijdschriften?

Je typt het onderwerp wat je zoekt in het algemene zoekveld bovenaan deze pagina. De zoekresultaten kun je vervolgens verder filteren.
Je krijgt dan een overzicht van alle tijdschriften die wij hebben met daarin het onderwerp.

Zoeken binnen een nummer van een online tijdschrift

Je kunt per tijdschrift bekijken in welk(e) nummer(s) het onderwerp voorkomt. Zo’n afzonderlijk nummer kun je openen in de aangeboden viewer. Jouw zoekwoord kun je daar opnieuw invoeren en dan bekijken op welke pagina(‘s) het voorkomt.

Ook kun je met een nieuwe zoekopdracht verder zoeken in het betreffende tijdschrift door gebruik te maken van de gele zoekbalk onder de viewer. De zoekresultaten worden dan weer per nummer van het tijdschrift getoond.

Historische portal Delpher

Behalve bekende feministen als Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker werkten er in de eerste helft 20e eeuw nog zoveel andere vrouwen voor de ‘vrouwenzaak’ in vrouwenbewegingen, vrouwenorganisaties en lagere overheden in Nederland. Over hen is vaak nog maar weinig bekend. In Delpher kunnen deze ‘vergeten vrouwen’ nu eenvoudiger met één zoekactie uit de schaduw worden gehaald, maar ook in hun context geplaatst. Delpher zoekt namelijk niet alleen in de vrouwentijdschriften van Atria, maar tegelijkertijd ook in ruim 60 miljoen andere gedigitaliseerde Nederlandse kranten, tijdschriften en boeken.
Lijst van gedigitaliseerde tijdschriften op Delpher

Wil je deze eerste schatten zelf eens bekijken op Delpher ? Filter op ‘Tijdschriften’, vul een zoekterm in – bijvoorbeeld de titel (met aanhalingstekens): “vereeniging voor vrouwenkiesrecht” – en klik op een aflevering. In de linker kolom is dan te zien welke informatie te vinden is op afleveringsniveau.

Verder kijken bij de UvA

Een aantal tijdschriften zijn niet digitaal beschikbaar. Deze kun je vinden in de digitale collectie van de Universiteit van Amsterdam. Voor studenten en medewerkers van de UvA zijn deze tijdschriften ook thuis te raadplegen. Andere gebruikers kunnen de tijdschriften on-site raadplegen in de Universiteitsbibliotheek van de UvA, Singel 425 (op 5 minuten loopafstand van Atria).
Lijst van tijdschriften in Universiteitsbibliotheek UvA:

  • Feminist Economics
  • Gender and Education
  • Gender & History
  • Gender, Place and Culture. A Journal of Feminist Geography
  • Gender and Society
  • Gender, Work and Organization
  • Journal of Women’s History
  • Signs. Journal of Women in Culture and Societ
  • Violence against Women. An International and Interdisciplinary Journal
  • Women’s History Review