Back
/
test10Copyright not evaluated
string(23) "Copyright not evaluated"
array(4) {
  ["txt"]=>
  string(23) "Copyright not evaluated"
  ["block_datas"]=>
  string(0) ""
  ["block_thumbnail"]=>
  string(0) ""
  ["block_media"]=>
  string(1) "1"
}
You are not logged in

Vrouwen in de twintigste eeuw: de positie van de vrouw in Nederland en de Verenigde Staten van Amerika 1929-1969

CreatorGrever, Maria > (samenst. en red., inl.)
Wijers, Carla > (samenst. en red., inl.)
Maarsen, Nico > (voorw.)
ContributorBanks, Olive
Publish PlaceIJsselstein
PublisherVereniging van Docenten in Geschiedenis en Staatsinrichting in Nederland
Publish Year1988
Pages184p.
ISBN/ISSN9072531019
Illustrationfoto's : afb.
LanguageDutch/Nederlands
Shelfmark
WER 1E 1988 - C
Mediumboek
FormatC
DescriptionBundel artikelen en bronnen ten behoeve van het schriftelijk eindexamen geschiedenis en staatsinrichting in het algemeen voortgezet onderwijs in 1990. Staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen, mevrouw N.J. Ginjaar-Maas, heeft besloten om vrouwengeschiedenis - een vrij nieuwe tak van de historische wetenschap - als één van de twee onderwerpen aan te wijzen voor dit examen. .De stofomschrijving van dit eindexamendeel heeft als titel 'Continuïteit en verandering: de positie van de vrouw in Nederland en de Verenigde Staten van Amerika, 1929-1969'. De bundel biedt achtergrondinformatie voor docenten. Aan bod komt de positie van de vrouw in relatie tot gezin, arbeid en politiek in Nederland en de Verenigde Staten tussen de jaren twintig en de jaren zeventig. Deel I - Nederland:
De maatschappelijke positie van de vrouw in Nederland / Els Blok : Gelijk recht voor allen!: feministische strijd tegen de maritale macht / Marianne Braun : Terug naar het paradijs?: maatregelen van Romme tegen arbeid van gehuwde vrouwen / Annet Schoot Uiterkamp : De Nationaal-Socialistische Vrouwenorganisatie - de NSVO [1938-1945] / Ellen Marrenga : De jaren 1945-1960: herstel, maar ook vernieuwing? / Dirk Damsma : Marga Klompé en het Katholiek Vrouwendispuut / Karin Lutterop : Het zwarte gat van de jaren vijftig / Siep Stuurman : Van zondig tot ongezond: de Christelijke Vereniging Zedenopbouw over moederschap en seksualiteit / Nelleke de Jong : Geen flats voor alleenstaande vrouwen / Annet Fransen, Nettie van Heezik : Het onbehagen verklaart: oorzaken van de tweede feministische golf / Anneke Ribberink.
Bevat o.a.: Een historisch overzicht van de jaren dertig, veertig en vijftig over de wisselwerking tussen de economische situatie en ideeën over de plaats van vrouwen in de samenleving : Tabel van de gemiddelde leeftijd van vrouwen 1850-1975 bij gebeurtenissen als geboorten, huwelijk en overlijden : Lijst van vrouwelijke leden van het Parlement 1922-1967, met jaar van eerste toetreden : Motie Tendeloo - Opheffing handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw. Deel II - Verenigde Staten van Amerika:
Lijst van afkortingen [van vrouwenorganisaties] die in de Amerikaanse teksten voorkomen : Overzicht van de ontwikkelingen tussen de jaren twintig en de jaren zeventig: Beurskrach en crisis - De Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan - De jaren vijftig - De jaren zestig : Vrouwen tijdens de crisis / Lois Banner : De economische omstandigheden van het gezin in de jaren dertig : werkende vrouwen tijdens de crisisjaren / Winifred D. Wandersee Bolin : De vergeten vrouw: werkende vrouwen, de New Deal en de vrouwenorganisaties / Lois Scharf : 'Rosie the Riveter': Amerikaanse mobilisatiepropaganda / Leila J. Rupp : De wortels van twee revoluties / Jacqueline Jones : De wedergeboorte van de traditie van gelijke rechten / Olive Banks : Van vreedzaam gedrag naar militant optreden / Lois W. Banner. Deel III - Bronnen en bijlagen:
Historische teksten uit de jaren twintig en dertig [: Brief van Aletta Jacobs aan Carrie Chapman-Catt (1929), Brief van Rosa Manus aan Carry Chapman-Catt (1938), Wat dunkt u van den modernen jongen man? / Johanna W.A. Naber] : Een kwestie van mentaliteit: 'Margriet weet raad' en 'Good Housekeeping' over de rol van de vrouw : Cijfers en grafieken [demografie mannen en vrouwen, werkzame vrouwen, tien leidende beroepen van werkende vrouwen in 1920, 1930, 1940, 1950, 1960 en 1970] : Bijlage I - Het vrouwelijk oculair / Maria Grever : Bijlage II - Biografieën van vrouwen die in de stofomschrijving voorkomen : Bijlage III - Stofomschrijving van het CSE-onderwerp in 1990 'Continuïteit en verandering: de positie van de vrouw in Nederland en de Verenigde Staten van Amerika, 1929-1969'.
Thesaurusvrouwenbewegingen
emancipatie
feminisme
gelijke behandeling
witte vrouwen
zwarte vrouwen
gezinnen
betaalde arbeid
politiek
vrouwenorganisaties
huwelijksrecht
wetgeving
vrouwenkiesrecht
gehuwde vrouwen
alleenstaanden
huisvrouwen
moederschap
dubbele belasting
seksualiteit
pil
wonen
beroepen
pioniers
crisisjaren
tweede wereldoorlog
tweede feministische golf
historisch
Nederland
Verenigde Staten
20e eeuw
bundel
overzichtspublicatie
egodocument
biografische gegevens
CategoriesBook/Boek


Similar documents