/
You are not logged in

Archief Joke Roos-Kruimer1934-1989

Identity Area

Collection IDIIAV00000418
Unitdate1934-1989
Language ListFinding aid is in Dutch
Language of MaterialDutch
GeoCountryNetherlands
Extent3.24 m.
Processing InformationDit archief is nog niet geïnventariseerd
Access and UseBeperkt
Inzage eventueel mogelijk na overleg archivaris.
Preferred CitationArchief Joke Roos-Kruimer, inv.nr …, collectie Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV) in Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis

Biografie

Geboren op 21 juni 1902 te Amsterdam als Johanna Kruimer, overleden op 15 juni 1989; roepnaam Joke; volgde de Openbare Handelsschool van 1914-1920 te Amsterdam; huwde in 1931 met Freek Roos; had een zoon en een dochter; was haar hele leven actief betrokken bij de strijd om vrede; kwam uit de hoek van de vereniging Kerk en Vrede die stelde dat evangelie en oorlog en oorlogsvoorbereiding onverzoenlijke tegenstellingen waren; was medeoprichtster in 1957 van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) die het pacifisme opnam als een belangrijke factor in de strijd voor socialisme en democratie; zag in pacifisme en socialisme een twee-eenheid, het één kon niet zonder het ander; binnen de PSP afd. Utrecht was zij actief in de themagroep Vredesvraagstukken; was verder actief in de Pacific Werkgroep afd. Utrecht , was lid van de vereniging Ontspanning en ontwapening dus kernwapens weg! zie verder de publicatie Perspectieven van een Vredesvrouw, leven en werk van Joke Roos, verschenen in 1995.


Inhoud

Correspondentie; afschriften van lezingen, toespraken en ingezonden brieven ca 1960-1988; aantekeningen; interviews met haar; verslagen en persberichten van haar activiteiten 1934-1989; notulen van werkgroepen; foto's; register van personen en organisaties; documentatie.


Allied Materials

Related MaterialDe bibliotheek van Joke Roos is opgenomen in de bibliotheek van de Stichting voor Actieve Geweldloosheid (SVAG) te Amersfoort .