/
You are not logged in

Archief ARKTOS 1917-2003

Identity Area

Collection IDIIAV00000682
Unitdate1917-2003
Language ListFinding aid is in Dutch
Language of MaterialDutch
GeoCountryNetherlands
Extent2.75 m.
Access and UseBeperkt
Dit archief is nog niet geïnventariseerd
Voor inzage is toestemming nodig.
Preferred CitationArchief ARKTOS, inv.nr …, collectie Internationaal Archief voor Vrouwenbeweging (IAV) in Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis

Geschiedenis

Het dispuut A.R.K.T.O.S. werd opgericht in 1917 door zeven meisjes: Ro de Jong, Lida Muntendam, Helma Tetrode, Berdien Loos, Nettie Giessen, Ella Alting Mees en E.F. Bijdendijk of F. Kramer-Binnendijk; het Griekse woord voor het sterrenbeeld de Grote Beer is Arktos en de zeven sterren symboliseren de zeven oprichtsters; A.R.K.T.O.S staat voor Altoos Rusteloos Keuvelend Typeert Ons Samenzijn; was een onderdeel van het Amsterdamse Studenten Corps (ASC) en de Amsterdamse Vrouwelijke Studentenvereniging (AVSV); belangrijkste doel was gezelligheid en saamhorigheid bieden aan elkaar; had steeds een rebelse houding tegenover de zeden en gewoonten van het milieu waaruit de leden afkomstig waren; symbool was een beer, de kleuren geel en zwart; hief zichzelf in november 1974 op om in 1977 weer heropgericht te worden; eind 2010 opgeheven.


Inhoud

Correspondentie, stukken betreffende activiteiten, foto's en tekeningen geordend per studiejaar 1917-2003; albums met foto's en aantekeningen en receptieboeken 1917-2008; cassettebandjes met opnames van en uitgewerkte interviews met Arktosieten door Jeanet van Omme en Annemarie Aalders voor het boek 'Rebels binnen de regels. Het vrouwendispuut ARKTOS 1917-1997'; koffertje met voorzittershamer, glaasjes en een doosje sigaren; t-shirt; doeken; kandelaars, beertjes; films; stukken afkomstig van Anneke Hooijmeijer.


Allied Materials

Related MaterialVaandel nog in privébezit