/
You are not logged in

Archief Joke Roos-Kruimer 1934-1989

Identity Area

Collection IDIIAV00000418
Unitdate1934-1989
Language ListFinding aid is in Dutch / Taal van toegang is Nederlands
Language of MaterialDutch/Nederlands
GeoCountryNetherlands
Extent3.24 m.
Processing InformationDit archief is nog niet geïnventariseerd
Access and UseBeperkt
Access NoteInzage eventueel mogelijk na overleg archivaris.
Preferred CitationArchief Joke Roos-Kruimer, inv.nr …, collectie Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV) in Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis

Biographical Note / Biografie

Geboren op 21 juni 1902 te Amsterdam als Johanna Kruimer, overleden op 15 juni 1989; roepnaam Joke; volgde de Openbare Handelsschool van 1914-1920 te Amsterdam; huwde in 1931 met Freek Roos; had een zoon en een dochter; was haar hele leven actief betrokken bij de strijd om vrede; kwam uit de hoek van de vereniging Kerk en Vrede die stelde dat evangelie en oorlog en oorlogsvoorbereiding onverzoenlijke tegenstellingen waren; was medeoprichtster in 1957 van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) die het pacifisme opnam als een belangrijke factor in de strijd voor socialisme en democratie; zag in pacifisme en socialisme een twee-eenheid, het één kon niet zonder het ander; binnen de PSP afd. Utrecht was zij actief in de themagroep Vredesvraagstukken; was verder actief in de Pacific Werkgroep afd. Utrecht , was lid van de vereniging Ontspanning en ontwapening dus kernwapens weg! zie verder de publicatie Perspectieven van een Vredesvrouw, leven en werk van Joke Roos, verschenen in 1995.


Inhoud

Correspondentie; afschriften van lezingen, toespraken en ingezonden brieven ca 1960-1988; aantekeningen; interviews met haar; verslagen en persberichten van haar activiteiten 1934-1989; notulen van werkgroepen; foto's; register van personen en organisaties; documentatie.


Allied Materials

Related MaterialDe bibliotheek van Joke Roos is opgenomen in de bibliotheek van de Stichting voor Actieve Geweldloosheid (SVAG) te Amersfoort .