/
You are not logged in

Archief ARKTOS 1917-2003

Identity Area

Collection IDIIAV00000682
Unitdate1917-2003
Language ListFinding aid is in Dutch / Taal van toegang is Nederlands
Language of MaterialDutch/Nederlands
GeoCountryNetherlands
Extent2.75 m.
Access and UseBeperkt
Access NoteDit archief is nog niet ge�nventariseerd
Voor inzage is toestemming nodig.
Preferred CitationArchief ARKTOS, inv.nr …, collectie Internationaal Archief voor Vrouwenbeweging (IAV) in Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis

Historical Note / Geschiedenis

Het dispuut A.R.K.T.O.S. werd opgericht in 1917 door zeven meisjes: Ro de Jong, Lida Muntendam, Helma Tetrode, Berdien Loos, Nettie Giessen, Ella Alting Mees en E.F. Bijdendijk of F. Kramer-Binnendijk; het Griekse woord voor het sterrenbeeld de Grote Beer is Arktos en de zeven sterren symboliseren de zeven oprichtsters; A.R.K.T.O.S staat voor Altoos Rusteloos Keuvelend Typeert Ons Samenzijn; was een onderdeel van het Amsterdamse Studenten Corps (ASC) en de Amsterdamse Vrouwelijke Studentenvereniging (AVSV); belangrijkste doel was gezelligheid en saamhorigheid bieden aan elkaar; had steeds een rebelse houding tegenover de zeden en gewoonten van het milieu waaruit de leden afkomstig waren; symbool was een beer, de kleuren geel en zwart; hief zichzelf in november 1974 op om in 1977 weer heropgericht te worden; eind 2010 opgeheven.


Inhoud

Correspondentie, stukken betreffende activiteiten, foto's en tekeningen geordend per studiejaar 1917-2003; albums met foto's en aantekeningen en receptieboeken 1917-2008; cassettebandjes met opnames van en uitgewerkte interviews met Arktosieten door Jeanet van Omme en Annemarie Aalders voor het boek 'Rebels binnen de regels. Het vrouwendispuut ARKTOS 1917-1997'; koffertje met voorzittershamer, glaasjes en een doosje sigaren; t-shirt; doeken; kandelaars, beertjes; films; stukken afkomstig van Anneke Hooijmeijer.


Allied Materials

Related MaterialVaandel nog in privébezit